12 mei 2015 Claire Heijmans

Alles over het verbeteren van je e-mail deliverability

In de marketingcommunicatiewereld zijn de meesten onder ons welbekend met e-mailmarketing en dus ook met spam-filters – ‘TAM, TAM, TAMM!’. Helaas worden de perfect legale e-mailberichten van marketeers boordevol kennis en inspiratie soms gezien als ‘gevaarlijke’ objecten.  Deze belanden zonder pardon in de spambox of worden helemaal niet geleverd aan de ontvanger. Het is daarom ook voor jou verstandig om te weten hoe spam werkt en hoe je de kans kunt verkleinen dat je berichten als spam gemarkeerd worden.

De oorsprong van spam
Spam is een verzamelnaam van ongewenste berichten die worden gestuurd naar een contactenlijst. Oorspronkelijk was spam de merknaam van een bepaald soort ingeblikte ham. Tijdens een uitzending van Monty en Python werd de spam gebruikt als metafoor om de sluikreclame van televisie aan de kaak te stellen – aan alle gerechten was ongevraagd het vleesproduct ‘spam’ toegevoegd. “Spam, Spam, Spam, Spam sausage, eggs and Spam.” Hilarisch! Internetgebruikers begonnen als grap het woord spam te gebruiken om ongevraagde handelingen aan te duiden, waardoor het zijn intrede deed in de digitale woordenschat.

e-mail deliverability

Hoe werkt spam
Spammers hebben een bepaald doel voor ogen, zoals het stelen van privé-informatie. Op deze manier kunnen zij fraude plegen of andere illegale activiteiten uitvoeren. Spammers komen met ons in contact door bijvoorbeeld spammail te schrijven, op te bouwen en te sturen naar e-maillijsten die zij hebben gekocht. In de telecommunicatiewet (artikel 11.7) staat dat het versturen van ongevraagde berichten verboden is. Er zijn uitzonderingen: je hoeft bijvoorbeeld een klant niet vooraf om toestemming te vragen als je hem een bericht wilt sturen met een commercieel karakter. Er is sprake van een klantrelatie als hem of haar een product of dienst is verkocht. Ook nieuwsbrieven kunnen zonder expliciete toestemming worden verstuurd, zolang er maar sprake is van een klantrelatie en de ontvanger de mogelijkheid heeft om zich af te melden.

Verbeter je e-mail deliverability
Volgens de telecommunicatiewet zouden onze opgestelde, legale mails netjes in de inbox van onze relaties moeten verschijnen. Helaas is dit in de praktijk niet altijd het geval: van alle e-mails die verstuurd worden, wordt ongeveer 10 tot 20% onderschept. Ik heb het dan over mail die afkomstig is van een lijst die aangemerkt is als een goedgekeurde, solide e-maillijst. Spam wordt steeds geavanceerder om de spamfilters te omzeilen, waardoor die steeds strenger moet worden. 70 procent van alle 182 miljard e-mails die dagelijks worden verstuurd, is namelijk spam. Schrikbarend! Dat vinden de e-mailproviders dus ook. Geen wonder dat door de strenge selectie-eisen niet alle marketingberichten het redden. Wil je dat die van jou wél de strenge selectie-eisen doorstaan? Verbeter je deliverability dan met de volgende vier tips voor het opstellen van e-mails:

Tip 1: Neem een duidelijk vindbare uitschrijflink op
Volgens de communicatiewet is het verplicht om een uitschrijflink te tonen, maar er zijn ook bedrijven die deze knop bewust een klein beetje verstoppen. Natuurlijk wil je dat zo min mogelijk mensen zich afmelden voor je e-mails. Maar op deze manier werkt dit averechts. Als een ontvanger er te lang naar moet zoeken, is hij al snel geneigd om op de spamknop te drukken. Wanneer hij niet kiest voor deze drastische maatregel, maar je e-mails vanaf nu ongeopend weggooit, is dat niet goed voor je deliverability. De relevantie van jouw berichten neemt hierdoor af, omdat de ontvangende mailpartij kan redeneren dat je e-mails niet relevant zijn voor de ontvanger. Kortom, wees transparant en geef de uitschrijflink een prominente plek in je e-mails.

Tip 2: Laat het niet lijken of je aan phishing doet
Om een e-mailzending te kunnen monitoren gebruiken veel marketeers herschreven links die verwijzen naar meer informatie, kortingen, producten, diensten, e.d. Op deze manier kan bijgehouden worden hoe vaak en door wie er op een bepaalde link wordt geklikt. Geen probleem zou je zeggen. Totdat je ervoor kiest om het webadres van de hyperlink voluit te schrijven. Hiermee ‘verdoezel’ je waar je de lezer naartoe stuurt. Dit wordt ook wel phishing genoemd, een vorm van internetfraude. Wees wederom transparant in je communicatie en voorkom hiermee dat je in de spam terechtkomt. Voorbeeld:

• Goed: bezoek onze website
• Niet goed: bezoek onze website op www.marketingxpress.net

Tip 3: Let op je taalgebruik
Binnenkomende mails werden niet zo lang geleden door ontvangende e-mailproviders gecontroleerd op taalgebruik. Hieruit konden zij afleiden of er sprake was van spam. Tegenwoordig zijn spamfilters een stuk verder ontwikkeld en speelt woordkeuze niet zo’n hele grote rol meer. Toch kan het geen kwaad om je bewust te zijn van ‘riskante’ woorden, opmaak, leestekens en interpuncties die een negatief effect kunnen hebben op jouw mail deliverability. Zo wordt het overmatig gebruik van uitroeptekens niet gewaardeerd!!!!!!! OOK HET GEBRUIK VAN CAPSLOCK KAN EEN AANLEIDING ZIJN OM JOUW E-MAIL TE WEIGEREN. Daarbij gaat de leesbaarheid er ook niet op vooruit. Vermijd ook de woorden ‘gratis’ of ‘speciale aanbieding’ in de onderwerpsregel. Het gebruik van scheldwoorden is ook uit den boze. Er bestaat een lijst met verboden woorden, verzameld door Hubspot. Doe daar je voordeel mee.

Tip 4: Zorg dat de afzender bestaat
Het zou natuurlijk enorm zonde zijn dat, als je mail door de spamfilters heen komt, deze wordt verstuurd naar een niet bestaand of ongeldig e-mailadres (wegens een typefout). Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van deze tool. Je kunt hiermee de geldigheid van het e-mailadres checken. ‘Geen dank.’

Ik hoop dat je iets hebt aan deze informatie en tips. Mocht je meer tips willen ontvangen of vragen hebben, stel ze dan hieronder. Wil je meer weten over onze tool: de campagnemanager met betrekking tot het verzenden van mail, bel ons op het telefoonnummer: 0180 44 22 90 en vraag naar Leon.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AL 15 JAAR HET MEEST GEAVANCEERDE PARTNER RELATIONSHIP MANAGEMENT PLATFORM