20 november 2017 Richard Koorevaar

De winnende offerte

Overhead view of couple talking while having coffee at table in restaurant

Voor veel organisaties zijn offertes een heel belangrijk onderdeel van hun communicatie. Sterker nog: de offertes zijn onderdeel van hun verkoopstrategie en moeten daarom tiptop in orde zijn. Het gaat er niet alleen omdat hij lekker smoelt (al werkt dit wel enorm), maar ook de manier waarop deze is opgebouwd. Is een offerte onaantrekkelijk? Dan is de organisatie dat ook. Daarom hier 4 tips om jouw offerte naar een hoger niveau te brengen, je slagingskans te verhogen en daardoor meer business te genereren, zo creëer jij straks de winnende offerte! 

de winnende offerte doelgroep

1. Schrijf voor je doelgroep

De lezer van je offerte zit niet te wachten op ingewikkeld jargon. Schrijf in de taal die de ontvanger spreekt. Je maakt het verhaal aantrekkelijker en duidelijker door zo veel mogelijk in de taal van de (potentiële) klant te spreken. Gebruik daarbij termen die bij jullie kennismakingsgesprek voorbij zijn gekomen. Deze termen zorgen bij de potentiële klant voor herkenning, en werken daarnaast als een soort debriefing. Dan weet de ontvanger direct dat je goed hebt geluisterd en dat je hem of haar hebt begrepen!

de winnende offerte personaliseren

2. Personaliseer

Personaliseren is meer dan alleen de naam van je contactpersoon toevoegen aan de inleidende brief van de offerte. Het is het volledige document aanpassen aan de doelgroep. Voeg bijvoorbeeld jouw ideeën toe voor een potentieel vervolgtraject. Zo ontwikkel je een gevoel van waardering en wederzijds begrip. Én misschien sleep je door dat hoofdstukje er nog wel een extra klus uit.

de winnende offerte laten smoelen

3. Laat het smoelen

Zoals we al aangaven: een offerte die lekker smoelt werkt. Door onder andere het toevoegen van een sterke merkbeleving aan haar offertes heeft Rotterdam Ahoy haar slagingskans verhoogd. Laat je offerte daarom net zoals al je andere uitingen goed aansluiten bij je merkrichtlijnen. Een goed verzorgde offerte met een strak design laat je tussen alle andere ontvangen offertes uitspringen.

de winnende offerte opvolgen

4. Volg op

Dit zit niet in de offerte, maar kan hem wel laten winnen. We wilden het je daarom niet onthouden. Het goed opvolgen van een offerte start bij het weten of hij daadwerkelijk geopend is. Als je moet vragen of je offerte bekeken is, loop je een stap achter. Grote kans dat je de ontvanger dan te vroeg of te laat opvolgt. Je moet het ijzer smeden als het heet is; weet wanneer de ontvanger de e-mail en de bijlage geopend heeft. Genoeg tools die je dit kunnen bieden. Zo ook die van ons. 

Heb jij nog quick wins voor het verhogen van de slagingskans, of hulp nodig bij het personaliseren, laten smoelen én opvolgen van je offertes? Laat het ons weten. Neem contact op met Richard Koorevaar via 0180 – 44 22 99 of laat hieronder je telefoonnummer achter, dan bellen wij je terug!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tagged: , ,

About the Author

Richard Koorevaar Je kan hem wakker maken voor de nieuwste technologische ontwikkelingen. Kijk niet raar op als hij tegen zijn pols praat – hij heeft een innige band met zijn Smartwatch.

AL 15 JAAR HET MEEST GEAVANCEERDE PARTNER RELATIONSHIP MANAGEMENT PLATFORM