1 mei 2017 Jacintha Lindhout

Hoe inzetbaar zijn webshops in een B2B-omgeving?

Waar 10 jaar geleden een kwart van de Nederlandse consumenten online kocht, is dat volgens het CBS nu bijna driekwart (70%). Naast B2C-webshops maken webshops in de B2B-markt ook een stille opmars. Het internet staat vol voordelen van consumenten webshops, maar hoe inzetbaar zijn ze eigenlijk voor de zakelijke markt?

Om je klant te bedienen: een multichannel klantbenadering

Je klant is multichannel en waar zij zijn, moet jij zijn. Het combineren van je fysieke winkel met een plekje in de virtuele wereld zorgt ervoor dat je klant je altijd en overal kunt vinden. Door de klant centraal te stellen in elk kanaal kun je daarnaast verschillende links leggen met andere online marketingkanalen, zoals de nieuwsbrief, met daarin de producten die linken naar je webshop.
Onlangs hebben we een B2B-webshop voor Fedrigoni gelanceerd. Deze webshop is gebaseerd op een combinatie van WordPress en MarketingXpress voor het webshop gedeelte. De webshop staat gekoppeld met de database met wel 2000 producten en ieder eigen productspecificaties. Naast dat deze database voeding is voor de webshop, wordt het ook gebruikt om de klant gepersonaliseerde prijslijsten te laten samenstellen via de website. Door de database zijn de processen nu volledig gestroomlijnd en wordt het team een stuk minder belast.

SNS bank koppeling met Staples minder visite kaartjes

vooral workflow drukkerij.

Wat heeft SNS bank eraan – hoe wordt hun business er beter van.

Om franchisenemers te ondersteunen: marketingresources binnen handbereik

Naast een – voor de hand liggende – webshop voor klanten zijn webshops ook zeer geschikt voor franchise organisaties met verschillende vestigingen, nationaal of internationaal. Je wilt ze allemaal voorzien van de laatste campagnematerialen en visitekaartjes. Door je marketingmiddelen te centraliseren en beheren vanuit het hoofdkantoor in een webshop, toegankelijk voor alle vestigingen, kun je een grote efficiencyslag behalen. Zo kun je je drukkerij aan het systeem koppelen waardoor visitekaartjes (gepersonaliseerd met de Studio) zonder al te veel moeite in de juiste brievenbus belanden. Naast drukwerk kun je deze ‘marketing webshop’ vullen met online middelen, zoals social-media banners. Via rapportages krijg je inzicht in de activiteit van elke vestiging en ben je er zeker van dat de merkidentiteit consistent wordt doorgevoerd.

Om het merk tot in detail te kunnen bewaken vanuit de centrale organisatie is het ook mogelijk om bij gepersonaliseerde middelen een keuringsproces in te stellen.

Een goed voorbeeld hiervan is de Promotiewinkel van SNS Bank. We ontwierpen voor SNS Bank een basis voor het personaliseren van digitale banners. In een handomdraai stelt elke vestiging binnen de SNS-huisstijl nu zelf lokale banners samen.

Voordat het naar de drukker gaat, gaat de uiting eerst nog even langs hoofdkantoor. Na goedkeuring gaat de leverancier automatisch aan de slag en ligt het binnen enkele dagen op de mat. De boodschap op de banner nodigt de lokale doelgroep uit, brengt herkenning teweeg en ondersteunt het vertrouwen van de klant.

Meer weten over de mogelijkheden van het opzetten van een B2B webshop? Bel dan naar +31 (0)180 – 44 22 90 of mail info@marketingxpress.net.

Tagged: , ,

About the Author

Jacintha Lindhout Kickt op to-do lijstjes, to-the-point gesprekken en gebruiksvriendelijkheid. Leert het liefst elke dag iets nieuws en is een manusje van alles.

A creative network for better and more sales