4 augustus 2014 Claire Heijmans

Klein legioen ambassadeursmedewerkers binnen handbereik

Elk bedrijf droomt van een klein legioen ambassadeursmedewerkers. Tenminste, dat is de droom van de marketingcommunicatieafdeling die het strategisch management heeft weten te overtuigen. De vraag is alleen: vinden de medewerkers dat ook? Tijd is namelijk geld. De moeilijk kijkende gezichten van medewerkers, wanneer de marketeer een contentkalender presenteert, zeggen in principe al genoeg: tijd is meestal schaars. Dus hoe kan je deze ‘lopende breinen van kennis’ ervan overtuigen dat de marketeer vrij weinig kan zonder die kostbare content die medewerkers hebben opgedaan in de afgelopen jaren? Lastig ja. In dit artikel zal ik één aspect van die discussie bespreken, namelijk de wijze waarop je de weerstand van medewerkers kan verzachten en/of kan ombuigen.

Content Marketing, zip it!

Het woord content marketing mag dan misschien iets zijn waar jij ontzettend enthousiast van wordt, het zegt je collega’s niets. De kans is groot dat de medewerker afhaakt wanneer je over dit veelomvattende onderwerp begint. Om te slagen in een medewerkers activatie is het dus interessanter om medewerkers in te laten zien dat zij de digitale troef zijn van een organisatie. Actieve ambassadeurs hebben bijvoorbeeld een positief effect op de reputatie van een organisatie. De organisatie krijgt een boost doordat zij goed vindbaar is en interessante content deelt. Daarnaast zijn potentiële medewerkers beter vindbaar, klanten delen sneller hun feedback over het bedrijf en zijn ook meer betrokken.

Invest, later komt de rest

Content Marketing is (zoals zoveel zaken binnen een organisatie) een marathon, en niet een sprint. Het is van belang dat medewerkers inzien dat het delen van content niet van de ene dag op de andere dag succes oplevert, maar eerder in de loop van tijd een bepaalde impuls stimuleert. Denk aan prospects die nu toch maar een kijkje nemen op de website van de organisatie of wellicht even bellen, omdat het bedrijf regelmatig content post waar prospects zich in herkennen.

Om gefocust en toegewijd te blijven in het begin, is het van belang om alle medewerkers eraan te herinneren dat ieder artikel, blog en/of newsbite een investering is op het marketinggoed en de sales van de organisatie. Hoewel het ongeveer zes tot negen maanden duurt voordat het delen van content effect heeft, is dit een relatief kleine investering in samenhang met de – op lange termijn – successen van het opgestelde marketing programma.

Maak resultaat tastbaar en deel successen

Allereerst is de sleutel tot succes op het gebied van  content marketing  dat de gehele organisatie, vanaf de top tot aan de implementatie afdeling, deelneemt aan de ‘culture of content’. Dit betekent dat iedereen binnen de organisatie niet alleen enthousiast raakt van  de inzet van het totale team, maar dat zij ook betrokken zijn in de productie en promotie van content. Dit is waarschijnlijk één van de grootste uitdagingen die marketingteams ervaren. Een belangrijk gegeven waar een marketeer op in kan haken is dat ieder mens indirect zoekt naar erkenning. Het is aan te raden om medewerkers in het zonnetje te zetten wanneer zij, naast hun huidige werkzaamheden, de tijd nemen om hun expertise op papier te pennen. Denk bijvoorbeeld aan het tastbaar maken van artikels en om deze te presenteren op de ‘successen-wand’ van de organisatie. Creëer iets tastbaars waar medewerkers trots op mogen zijn.

Natuurlijk geldt dit voorbeeld niet voor iedereen. Marketeers die werkzaam zijn in grotere en meer hiërarchische organisaties ervaren het openstellen van organisaties voor dit soort perikelen als een grotere uitdaging. Het is in dat geval aan te raden om de top van het bestuur te overtuigen van de ‘content culture’, om vervolgens het volgende advies op te volgen, waarin wordt uitgelegd hoe je de ‘culture of content’ door kan voeren door de gehele organisatie.

Maak de planning overzichtelijk, luister, filter en houd het leuk.

Het woord moeten is een woord dat we graag vermijden. Je moet namelijk geen artikel schrijven, maar het zou wel heel fijn zijn als er volgende week een artikel klaar ligt. We weten het dus altijd goed te verwoorden. Wees dus transparant. Allereerst is het belangrijk om aan te geven dat je dit samen doet. De medewerkers moeten iets doen wat niet bij hun vak hoort en dat is voor velen lastig. De volgende voorbeelden versoepelen het schrijfproces:

  • Bied houvast door een verhelderende planning op te stellen waarin het proces heel duidelijk in is omschreven: wanneer en waarom vraagt de marketeer om de kennis en dus hulp van de medewerker.
  • Daarnaast is het interessant om bij overleggen aan te schuiven waarbij medewerkers inhoudelijk praten over hun vak. Luister, overleg en filter naderhand of er input is voor content. De ervaring leert mij dat je liever schrijft over een onderwerp waar je veel van af weet.
  • Laat de medewerker een keer niet schrijven, maar spreken door middel van een interview.

Verzamel input en schrijf het artikel zelf of gebruik een camera en deel het gesprek waarin de medewerker visionaire vragen over trends, ontwikkelen en dergelijke beantwoord. Op die manier kan de medewerker zich in een korte tijd weer richten op zijn huidige werkzaamheden. Daarnaast is het delen leuk.

Kortom

Je kunt content marketing de medewerkers niet opdringen, daarnaast wil je ze niet lastig vallen met moeilijke termen. Je zou daarentegen willen dat men plezier krijgt in het verspreiden van vakkundige kennis. Pas als alle, ik herhaal alle medewerkers, de essentie en het belang van publiceren van kennis erkennen, pas dan kan de organisatie content marketing omarmen en content in de juiste vorm gieten voor haar leesgrage doelgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AL 15 JAAR HET MEEST GEAVANCEERDE PARTNER RELATIONSHIP MANAGEMENT PLATFORM