20 juni 2014 Claire Heijmans

Klein, maar o zo krachtig: iBeacon

Apple is al een tijdje goed bezig; denk aan de introductie van iOS 7 tijdens de ontwikkelaarsconferentie, WWDC 2013. De presentatie was ook gericht op de introductie van iBeacon-technologie. Maar wat zijn iBeacons en is het toepasbaar in onze bedrijfsprocessen?

In vergelijking met de hoeveelheid aandacht dat werd besteed aan de introductie van de iOS7, waren de  iBeacons een klein detail. Maar dat maakt dit apparaatje, niet groter dan een 2 euro munt, niet minder interessant. Ze zijn namelijk bedoeld om op korte afstand met iOS-apparaten te communiceren. Hierdoor kunnen Apps op mobiele apparaten met het signaal een positie- of productbepaling doen en zodoende informatie tonen aan de gebruikers. Een voorbeeld: een bezoeker in een warenhuis download de warenhuis-App. Wanneer hij of zij nu interesse toont in een product en die richting op loopt, wordt hij of zij voorzien van specifieke informatie. IBeacons zenden dus een specifiek signaal, afgestemd op de locatie van de bezoeker. Misschien zorgt deze extra info-boost voor het laatste zetje, waardoor consumenten een aankoop doen. U mag zelf beslissen.

Wat zijn de voordelen?
Het voordeel van de IBeacon is dat er geen 3/4G of WIFI nodig is. Dit betekend dat degene die informatie in omstreken wil ontvangen zijn of haar toestel in de slaapstand kan hebben staan. Een ander voordeel voor het niet nodig hebben 3/4G of WIFI is dat de IBeacon goed tot zijn recht komt op plaatsen waar het niet mogelijk of rendabel is om internet- of netwerkverbinding aan te leggen. Het iBeacon-signaal is zó krachtig dat het, met een reikwijdte van 10 meter, mogelijk is om informatie te ontvangen.

Overload aan informatie?
Het signaal wordt pas nuttig wanneer de ontvanger een App installeert op een mobiel device, die het signaal herkend en kan gebruiken. De ontvanger maakt dus de bewuste keuze om informatie te ontvangen doordat hij of zij de App moeten installeren. Dit is dus vergelijkbaar met een opt-in systeem; de ontvanger kan niet ongevraagd geconfronteerd worden met informatie.

Multi inzetbaar
De IBeacon is gebaseerd op Bluetooth Low Engergy(BLE)-techniek. Dat maakt het mogelijk dat het signaal niet alleen op Apple devices (IOS 7 en hoger) werkt, maar ook op andere devices. Bijvoorbeeld devices gebaseerd op het besturingssysteem, Android (4.3 en hoger) of Apple OSX (het besturingssysteem voor Macbooks). Het enige platform wat nog ontbreekt, is het mobiele platform van Windows.

Hoeveel kost t?
De aanschafkosten van één IBeacon zijn (nu nog) tussen de 4 en 20 euro per stuk. Op sites als Alibaba kunnen IBeacons voordelig ingekocht worden. Zeker in grote aantallen. Houd er rekening mee dat IBeacons nog geconfigureerd moeten worden. Er zijn genoeg leveranciers die kosteloos een configuratie tool meeleveren, zonder dat het de prijzen van IBeacons verhoogt.

MarketingXpress says
“De iBeacon is geen game-changer, maar is een degelijke toevoeging op het instrumentenmandje van een professional. Het apparaatje is bijvoorbeeld nuttig voor het op een efficiënte wijze verbeteren van bedrijfsprocessen. Voorbeeld: wanneer een iBeacon wordt geplaatst bij een machine of installatie, is het mogelijk om de onderhouds- of installatiewerkzaamheden van een monteur automatisch te registreren. Door het automatisch registeren, kan de tijd die een medewerker op locatie is automatisch worden opgenomen in een administratie/facturatiesysteem.  Het apparaatje is dus niet alleen een uitbreiding voor de techneuten, maar is ook in te zetten door product-, service-, marketing- of communicatie medewerkers.’’

Meer weten over de mogelijkheden en wat dit apparaatje voor uw organisatie kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AL 15 JAAR HET MEEST GEAVANCEERDE PARTNER RELATIONSHIP MANAGEMENT PLATFORM