24

Oct 2014

Pixels en vectoren, wat zijn dit nu precies en wat is het verschil?

Het klinkt soms raadselachtig in de oren - pixels en vectoren - laat staan dat je aan de slag gaat met deze bestanden. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat het omzetten of vergroten van de verkeerde bestanden zorgt voor kwaliteitsvermindering. In mijn blog leg ik uit wat het verschil is tussen een pixelbestand en een vectorbestand en waarom je een vectorbestand zou moeten hebben voor je logo.

 

Allereerst stel ik mezelf even voor. Mijn naam is Marco Kolanus en ik ben grafisch vormgever, werkzaam bij MarketingXpress. Naast het ontwerpen van nieuwe logo’s en het aannemen van maatverzoeken is het 'vectoriseren' van bestaande logo's ook een onderdeel van mijn werk. Regelmatig krijg ik vragen over het aanleveren van een logo. Voordat ik hierover begin, leg ik je eerst de begrippen ‘pixels’ en ‘vectoren’ uit.

 

Wat zijn pixels?
Je kent het wel: je hebt mooie foto’s gemaakt met je digitale camera, maar wanneer je de foto vergroot, wordt de foto wazig en blokkerig. De blokken die je ziet, zijn pixels. Je zult zien dat de gehele afbeelding bestaat uit deze blokken. Al deze blokken dragen kleurinformatie met zich mee en vormen samen jouw foto.

De kwaliteit van een afbeelding, gemaakt door bijvoorbeeld een digitale camera, is afhankelijk van de ingestelde resolutie van de camera. Waar je op moet letten, is dat de afbeelding niet groter wordt gebruikt dan de originele grootte. Wanneer je een afbeelding wilt vergroten met software zoals Photoshop of illustrator, ontstaat namelijk kwaliteitsverlies. Dit komt omdat er niet méér informatie bestaat dan de originele grootte van het bestand. Door middel van Photoshop kunnen ingewikkelde berekeningen worden gemaakt om de ontbrekende pixels zelf in te vullen (ook wel upscalen genoemd ). Het upscalen van een afbeelding is niet makkelijk en de kwaliteit van de afbeelding zal altijd achteruitgaan. Een afbeelding kleiner maken of kleiner gebruiken zorgt overigens niet voor een slechtere kwaliteit van de afbeelding. Mijn tip: bepaal altijd van te voren waar het pixelbestand voor gebruikt gaat worden.

Om je een beter beeld te geven van wat er gebeurt als je een pixelbestand groter maakt dan de originele grootte, heb ik ons logo gebruikt als ‘proefkonijn’.


Op het eerste gezicht ziet ons logo er mooi uit, maar als je inzoomt, vliegen de korrels je om de oren. In 'digi-taal' zijn dit de pixels. Als je werkt met jpg-, png-, tiff- en gif-bestanden (bestaande uit pixels) kan dit je ook overkomen als je de afbeelding groter maakt dan de originele grootte.

Vectoren
Een bestand dat opgebouwd is uit vectoren, is niet opgebouwd is uit pixels, maar uit zogenaamde paden. Deze paden hebben een begin- en eindpunt, de zogenaamde ankerpuntjes, met hiertussen een lijn, golf of een andere vorm. In mensentaal: een vectorbestand beschrijft de coördinaten van de lijnen die op een bepaalde manier met elkaar zijn verbonden en al dan niet gevuld zijn met kleur. Deze coördinaten kunnen met slimme berekeningen zo geschaald worden dat deze oneindig te vergroten zijn, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Vectorbestanden zijn ideaal voor het ontwerpen van bijvoorbeeld je logo, omdat dit dan voor diverse doeleinden gebruikt kan worden, van het drukken van stickers tot het bedrukken van grote posters of bedrijfsauto’s.

We gebruiken nogmaals ons logo als ‘proefkonijn’, maar dit keer hebben we het opgeslagen als vectorbestand. Als je nu inzoomt op een detail, zie je geen pixels meer, maar ziet het er allemaal mooi strak uit. Hetzelfde effect ontstaat wanneer je werkt met eps- en ai-bestanden.

 

‘’Bij MarketingXpress proberen we zo veel mogelijk gebruik te maken van bestanden die voorzien zijn van vectoren. Voornamelijk om de workflow zo prettig mogelijk te laten verlopen. Bestanden op vectorbasis zijn kleiner van bestandsformaat waardoor downloaden efficiënter gaat. Zo ervaar je de maximale kwaliteit van je bestanden en zijn de afbeeldingen makkelijk aanpasbaar. Er zal geen kwaliteitsverlies meer plaatsvinden.’’

 

Kan ik een jpg-bestand opslaan als eps-bestand en is het dan een vectorbestand?
Nee, niet doen! Als je dit doet, ontstaat er een ingesloten ‘pixelafbeelding’ in een eps-bestand. De coördinatoren van de afbeelding zijn niet beschreven en als je de afbeelding vergroot, wordt deze korrelig. Wil je een pixelafbeelding omgezet hebben in vectoren, omdat je deze graag vergroot wilt hebben, dan is het verstandig om deze na te laten maken om kwaliteitsverlies te voorkomen. Je kunt je vectorbestanden opvragen bij je eigen vormgever. Heb je die niet, dan kunnen wij uw beeld altijd omzetten in vectoren door hem na te bouwen. Neem hiervoor contact op met de MarketingXpress Helpdesk. Bel naar 010 - 311 0 113 of stuur een e-mail naar support@marketingxpress.net. Ik of een ander teamlid van MarketingXpress neem(t) dan zo snel mogelijk contact met je op.