27 januari 2015 Richard Koorevaar

Spoedcursus scrummen: wat het is en hoe het werkt

Als student Communicatie word je platgebombardeerd met allerlei hippe technieken en methodes. Maar zo nu en dan zit er toch wat interessants tussen, zoals Agile Scrum. Sinds kort zijn wij bij MarketingXpress ook begonnen aan het ‘agile’ (wat eigenlijk gewoon Engels is voor ‘lenig/behendig’) werken. Wij vonden dit een goed moment om onze kennis te delen: jij gaat vandaag leren scrummen!

Zoals hierboven al staat beschreven, is scrummen een manier van behendig werken, die steeds meer gebruikt wordt voor onder andere het ontwikkelen van software. Voorheen werd er vaak de watervalmethode gebruikt voor de ontwikkeling van software. Scrum is erop gericht om met een klein multidisciplinair team efficiënt en doelgericht te werken. Projecten worden opgedeeld in meerdere kleine projecten, waardoor er vaker resultaten gedeeld kunnen worden met het team en de klant.

Tijd om te gaan scrummen!
Om te scrummen is er een goede functieverdeling nodig. Een producteigenaar bepaalt wat er ontwikkeld gaat worden en in welke volgorde dit gaat gebeuren. Een scrummaster zorgt ervoor dat het project goed verloopt en dat iedereen heeft wat hij of zij nodig heeft. Verder organiseert de scrummaster de meetings en de planning. Dan hebben we natuurlijk nog de developers. Die maken het product. De testers testen het product en de klant gebruikt het product. Verder is een scrumbord noodzakelijk om de voortgang van het project bij te houden. Hieronder een infographic van de verschillende scrum-fases.

 

User stories
Bij het ontwikkelen van een product, dienst of idee doen verschillende personen binnen het project een voorstel met betrekking tot de gebruikersmogelijkheden. Deze voorstellen worden ‘user stories’ genoemd. User stories kunnen op de volgende manier worden geschreven:

Als klant/eindgebruiker (rol binnen het project) wil ik mijn klanten kunnen zoeken zowel op voornaam als op achternaam (functie van de software), zodat ik sneller bereik heb tot de contactgegevens.

Product backlog
Al deze user stories worden verzameld en in de ‘product backlog’ geplaatst. De product backlog is eigenlijk een grote bak met geweldige ideeën van iedereen die betrokken is bij het project. De producteigenaar zal selecteren welke user stories er ontwikkeld gaan worden.

Release backlog
Nu we een selectie hebben van de onderdelen die er ontwikkeld gaan worden, kunnen we een ‘release backlog’ opstellen. In de release backlog geven we een prioriteit aan de gekozen user stories en maken we een urenschatting per item. Als we alle urenschattingen bij elkaar gaan optellen, hebben we een schatting van het totaal aantal uren van het project.

Sprint
Zo, dan kunnen we nu eindelijk aan de slag. Het realiseren van die ‘wensenlijst’ gebeurt in kleine ‘sprints’. Een sprint is een onderdeel van het project waarin een deel van het totale project wordt opgeleverd aan de klant. Een sprint duurt meestal tussen de 2 tot 4 weken. Zodra een sprint klaar is, kan er aan de klant een volledig werkend stuk software opgeleverd worden.

Burndownchart
De ‘burndownchart’ is ook een mooi onderdeel van Scrum. Deze grafiek geeft in een oogopslag weer hoeveel uur er nog gewerkt moet worden aan het project. Erg belangrijk, want met deze grafiek kun je inschatten of de deadline van het project of de sprint gehaald gaat worden.

Op de horizontale as staat het aantal dagen tot de deadline van het gehele project of de sprint. Op de verticale as staat het aantal uren dat er aan het project gewerkt moet worden om het af te krijgen. De som van alle geschatte uren van het project of de sprint staat bij dag 1. Door elk uur dat er aan het project of de sprint gewerkt wordt, daalt de grafiek. Als een sprint bijvoorbeeld 40 uur in totaal zal duren en er wordt op de eerste dag 12 uur gewerkt aan het project, zal de grafiek op dag 2 nog maar op 28 uur staan.

Als er een lijn getrokken wordt van dag 1 tot en met de laatste dag, kan er gezien worden hoeveel uur er gemiddeld gewerkt moet worden om de deadline te behalen. Als je dit gemiddelde naast de beschikbare uren van het team legt, kun je zien of er overgewerkt moet worden of dat het project eerder klaar is dan verwacht.

Tot slot!
De dagelijkse bijeenkomst. Deze bijeenkomst is er om ervoor te zorgen dat informatie goed wordt gedeeld met iedereen die betrokken is bij het project. Deze bijeenkomsten zijn kort maar krachtig. Tijdens deze meeting wordt er besproken wat er de vorige dag is gedaan of waar iemand tegenaan gelopen is. Dit zorgt er voor dat iedereen van elkaars bijdrage op de hoogte is. Zo kunnen problemen zo snel mogelijk aangepakt worden.
Ik hoop dat ik jou met dit artikeltje duidelijk heb kunnen maken wat scrummen inhoudt. Wil jij ook een echte scrummaster worden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag op weg.

 

About the Author

Richard Koorevaar Je kan hem wakker maken voor de nieuwste technologische ontwikkelingen. Kijk niet raar op als hij tegen zijn pols praat – hij heeft een innige band met zijn Smartwatch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AL 15 JAAR HET MEEST GEAVANCEERDE PARTNER RELATIONSHIP MANAGEMENT PLATFORM