16 maart 2015 Remco Vermeer

Topleveldomeinnamen: uw campagnepagina verrijken

MarketingXpress is meerdan.software! Een ’kicke’ en ‘catchy’ URL, niet? Met deze URL wordt u ook doorverwezen naar dit artikel.  Een keer wat anders dan gebruik te maken van de welbekende ‘.com-‘ en ‘.nl-domeinnamen’. Door veelvoudig gebruik zijn deze niet echt bijzonder meer. Dankzij de organisatie ICANN, verantwoordelijk voor domeinnamen, wordt het aanbod in topleveldomeinnamen (gelukkig) steeds groter. Zij is namelijk bezig met het introduceren en vrijgeven van steeds meer nieuwe topleveldomeinnamen. Wilt u ook met een taalkundig interessante URL uw campagne versterken? Dat kan. Hoe u dat precies doet, leest u hier.

Domeinnamen
Een domeinnaam is een systeem dat het mogelijk maakt om het computeradres (bestaande uit cijfers) te koppelen aan een meer menselijke benaming, een URL (internetadres). De topleveldomeinnaam is het meest rechtse gedeelte van de domeinnaam. Dit zijn de tekens na de laatste punt in het internetadres. Tot 2014 kende ICANN alleen topleveldomeinnamen toe aan landen of gebieden. Daarnaast was het mogelijk om een paar specifieke topleveldomeinnamen te gebruiken, zoals ‘.bizz’, ‘.org’ of ‘.info.’ Voor de meesten niet onbekend.

Met de beschikking over deze topleveldomeinnamen was het al mogelijk om creatief te zijn. Zo maakte een befaamde beschuitmaker haar slogan ‘ik wil bolletje’ een stuk urgenter door de extensie ‘.nu’ eraan toe te voegen. Hierdoor sloot het internetadres www.ikwilbolletje.nu een stuk beter aan bij de campagne. Ook wij hebben woordspelingen in ons voordeel toegepast. Voor de Perfect Mix campagne verwezen wij onze gebruikers naar een Mexicaanse top-leveldomeinnaam, namelijk ‘.mx’. Hierdoor ontstond een internetadres met een knipoog, de www.theperfect.mx.

New in!
Vanaf heden is het mogelijk om nieuwe topleveldomeinnamen te registeren. Hierdoor zijn er honderden nieuwe mogelijkheden bijgekomen waar u uit kunt kiezen. Van actiegericht: zoals ‘.click’ en ‘.today’ tot informerend zoals ‘.career’ en ‘.community’. In deze link staat de bijgewerkte lijst van alle beschikbare topleveldomeinnamen. Staat er niets voor u tussen? Er is nog hoop, de komende jaren zullen er steeds meer topleveldomeinnamen beschikbaar komen. Naast het hebben van geduld is het ook mogelijk om een eigen topleveldomeinnaam aan te vragen. Dit kost dan ook wat. Bedrijven als Samsung en Barclays maken hier al gebruik van.

Eyecather
Via online kanalen is het al redelijk gemakkelijk om gebruikers door te laten klikken naar de (campagne)pagina voor meer informatie of om de interactie aan te gaan. Met gedrukte communicatie of communicatie via tv of radio is dit veel lastiger. De lezer of kijker moet echt ‘moeite’ doen om naar uw website te gaan. Hij of zij moet hiervoor immers gebruik maken van een ander kanaal. Daar moet wel een héle goede reden voor zijn. Naast een goede reden kunnen we het de doelgroep alleen nog makkelijker maken. En hier komt de topleveldomeinnaam van pas. Een ingewikkeld of een uit veel karakters bestaand internetadres is vaak lastig te onthouden. Gebruik een nieuwe topleveldomeinnaam en prikkel uw doelgroep. Kies een richting die de rest van de domeinnaam aanvult en in het oog laat springen. Maak het geheel bondig en vooral: maak het ‘catchy’. Dit blijft hangen.

Met de mogelijkheden van topleveldomeinnamen kunt u de opvallendste creaties bedenken. Zo is dit artikel behalve via de URL www.marketingxpress.net/magazine/…, ook via MarketingXpress is… meerdan.software te bereiken. Ook is het mogelijk om de segmentatie van uw doelgroep goed in te regelen door te spelen met de domeinnamen.

Bij wie moet ik zijn
Het beheer van domeinnamen binnen organisaties wordt vaak verzorgd door de systeembeheerders. Systeembeheerders hebben de toegang en de kennis om websites of campagnepagina’s te koppelen met nieuwe domeinnamen. Geen zorgen dus. Mocht dit toch niet lukken, niet getreurd. MarketingXpress kan uw creatieve domeinnaam gemakkelijk voor uw (campagne)website inregelen. Neem hiervoor contact op met onze helpdesk.

 

About the Author

Remco Vermeer Typically Remco? Impossible deadlines doesn’t exist for him. He goes on to ensure that the customer gets the desired results on time.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AL 15 JAAR HET MEEST GEAVANCEERDE PARTNER RELATIONSHIP MANAGEMENT PLATFORM