10

Feb 2015

Word cupido van het zakelijk flirten

Waarom jij zakelijk zou moeten kunnen flirten op de werkvloer? Makkelijk, om meer succes te behalen door vertrouwen te winnen en een hoge factor van goodwill te behalen bij collega’s, klanten en/of partners. Lees hier de ins en outs om een ‘zakelijke cupido’ te worden.

Zakelijk flirten biedt een solide basis om meer dingen voor elkaar te krijgen, een sterk netwerk op te bouwen en beter samen te kunnen werken. Het resultaat? Je leert jezelf beter verkopen tijdens een samenwerking of bij een onderhandeling.

Gepast of ongepast
Zakelijk flirten kan altijd! Het heeft namelijk niets met seksualiteit te maken. Het gaat over hoe je overkomt bij anderen en hoe je ‘in three seconds’ een positieve wending kunt geven aan een gesprek. De eerste indruk is van levensbelang. De belangrijkste vorm van communicatie – waarmee je de kans op succes op de werkvloer kunt vergroten – is non-verbale communicatie. Denk hierbij aan je houding en je uitstraling. Non-verbale communicatie bepaalt voor 85% de indruk die je wekt bij een ander. Dus waarom zo veel tijd steken in verbale communicatie? Het oog wil ook wat.

Flirten begint bij jezelf
Zakelijk flirten begint bij jezelf. Niet dat je nu naar jezelf moet gaat knipogen, het gaat erom dat wanneer je lekker in je vel zit, je zelfvertrouwen uitstraalt. Door zelfvertrouwen te tonen en enthousiast over te komen creëer je een positieve stemming tijdens een gesprek. Dit blijft niet onopgemerkt. Al gauw zal je gesprekspartner jouw gedrag gaan spiegelen. Werken aan je ‘confidence’? Lach dan je tanden bloot, maak oogcontact en kom kwiek en positief over. Met verbale communicatie kom je ook een heel eind: maak complimentjes en gebruik een gepaste dosis humor.

Focus op de ander!
Wanneer je jouw flirty-fundering hebt gelegd, is het zaak om de focus te leggen op de ander.  Wanneer je geïnteresseerd overkomt en je de aandacht richt op de ander, creëer je goodwill en daaropvolgend, wederkerigheid. Dit doe je door vragen te stellen en nog belangrijker, door te luisteren. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dit zou in de praktijk zó veel vaker moeten worden toegepast. Hierdoor kun je zo veel meer te weten komen over de andere partij. Hier kun je later in het gesprek, met de nadruk op de onderhandeling, op inspelen.

Je bent nu waarschijnlijk al je flirty-skills aan het uitproberen, maar vergeet niet waarom je in eerste instantie het gesprek bent aangegaan. Houd gedurende het gehele gesprek het doel recht voor ogen. Neem waar nodig initiatief en schep duidelijkheid over de verwachtingen. Zo houd je het gesprek soepel, open en stel je de ander minder snel teleur. Wat je wilt is een gunfactor creëren, omdat je dat nou juist zo hard nodig hebt bij een samenwerking of een onderhandeling.

Venus en Mars
Vergeet niet het verschil tussen de wereld van de man en de wereld van vrouw. Het is al meer dan eens voorgekomen dat mannen en vrouwen elkaar niet begrijpen. Vrouwen zijn emotioneler, nemen kritiek persoonlijk op, letten meer op details en zijn meer gericht op samenwerking en harmonie. Mannen zijn rationeler en minder lang van stof.  Punt. Het gaat erom dat je je bewust wordt van deze verschillen en hoe je hierop inspeelt, aangezien dit kan bijdragen tot meer respect voor elkaar.

We wensen je heel veel succes met het toepassen van het zakelijk flirten en we hopen écht dat je dit niet alleen in de week van Valentijn toepast, maar het gehele jaar door. Een zakelijke cupido werkt tenslotte 365 dagen per jaar en niet alleen op Valentijnsdag.